Verschil tussen hooi en stro

verschil-tussen-hooi-en-stro-header

Hooi en stro worden vaak voor elkaar verward. Hoewel deze twee natuurlijke landbouwproducten op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn ze totaal verschillend. Hooi is namelijk gras en heeft een groene kleur en stro is een graangewas en heeft een gele kleur.

Hooi dient als ruwvoer voor dieren, zoals paarden en pony’s, terwijl stro voornamelijk wordt gebruikt als bodembedekking in paardenstallen en andere dierenverblijven.

Ezelsbruggetje

  1. Een paard eet Heerlijk Hooi en Staat op Stro.
  2. Hooi met de H van “Hapbaar” en Stro met de S van “Strooisel”

Happen naar hooi en strooien met stro!


Wat is hooi?

hooibalen-nijssen-fourages-wat-is-hooi

Hooi is een ruwvoer en is gemaakt van gedroogde grasachtige planten. Hooi wordt dus ook wel gedroogd gras genoemd. Weidehooi is het meest voorkomende type hooi.

Hooi bestaat uit fijne bladeren of dunne stengels van grassen en (niet giftige) planten. Deze bladeren en stengels zijn over het algemeen licht en buigzaam, wat het een ideaal ruwvoer maakt voor grazende dieren zoals paarden, koeien en geiten.

Hooi is te herkennen aan de groenachtige kleur, fijne textuur en aangename frisse geur.

Soorten hooi

verschillende-soorten-hooibalen

Er zijn verschillende soorten hooi beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hier zijn enkele veel voorkomende soorten hooi:

  • Weidehooi: De meest bekende hooisoort is weidehooi. Dit hooi wordt gemaakt van gedroogd weidegras en is ideaal voor grazende dieren.
  • Graszaadhooi: Dit is gedorst hooi en kenmerkt zich door een grove en stengelige structuur. Het graszaadhooi is een bijproduct van de gaszaadteelt en is een eensoortig gras.
  • Luzernehooi: Luzerne is eigenlijk geen gras, maar een klaverachtige plantsoort. Luzerne wordt ook wel alfalfa genoemd en is een structuurrijk en bladrijk ruwvoer met hoge voedingswaarden. Het is rijk aan eiwit, energie en calcium.
  • Voordrooghooi: Voordrooghooi staat ook bekend als kuilgras. Het is mooi groen hooi met een frisse geur. Het bestaat uit een mengsel van gedroogde smakelijke grassoorten. Het kuilgras heeft een dag minder lang gedroogd op het land dan gewoon hooi. Daarom wordt dit hooi ‘voordroog hooi’ of ‘voordrooggras’ genoemd.


Wat is stro?

hand-met-stro-nijssen-fourages-wat-is-stro

Stro is een stalbodembedekking gemaakt van de stengels van graangewassen, waarbij tarwestro het meest voorkomende type stro is.

Stro is een restproduct van de graanteelt en kenmerkt zich door de goudgele stengels van gedorste en gedroogde graangewassen, zoals tarwe, gerst en rogge.

Stro is droog en vezelachtig en heeft hoge absorberende en isolerende eigenschappen. Daarom wordt stro gebruikt als stalstrooisel voor dieren, zoals in paardenstallen. Het stro biedt dieren een warme ondergrond om in te foerageren en om op te liggen.

Soorten stro

grote-strobalen-nijssen-fourages-verreiker

Er zijn verschillende soorten stro, afhankelijk van het type graangewas waarvan het stro is gemaakt. Enkele voorbeelden zijn:

  • Tarwestro: Dit stro wordt gemaakt van gedroste tarwestengels en is een van de meest voorkomende soorten stro. Tarwestro is herkenbaar door zijn goudgele kleur, maar paardenhouders zweren vaak bij lang stro met een melkwitte kleur.
  • Gerstestro: Gerstestro is een structuurrijk stro dat een bijproduct is van de graanteelt. Het is geschikt als voer voor melk- en jongvee. Dit stro is dus minder geschikt als strooisel aangezien het minder absorberende eigenschappen heeft dan tarwestro.
  • Koolzaadstro: Dit is een stugge en harde strosoort. Door de harde structuur en het hoge gehalte ruwe celstof is het geschikt om te voeren als pensprik voor bijvoorbeeld melkvee. Het stro is ook prima inzetbaar als stalstrooisel.
  • Roggestro: Dit stro heeft vergelijkbare toepassingen als tarwestro, maar het stro is grover en steviger qua structuur. Het stro heeft een goed absorberend vermogen en is daarom goed te gebruiken als stalbedekking.

Doorgaans bestaan strobalen uit lange stengels stro. Maar er is ook gehakseld of gemalen stro beschikbaar.


Interesse in hooi of stro?

Wilt u meer weten over de verschillende soorten hooi en stro? Of wilt u graag kleine of grote hooibalen of strobalen bestellen? Neem dan contact met ons op. Ons team helpt u graag met uw vragen over hooi en stro. U kunt ons telefonisch of per email bereiken.

Bel: 0252 – 674 041
Mail: info@fourages.nl


Bronnen:

Stro – Wikipedia

Hooi – Wikipedia

Veschil tussen hooi, stro, voordroog en luzerne? – Voervergelijk


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Partners van Fourages -

dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort